top of page

Películas españolas en

la Biblioteca Pública de Nässjö

Ma Ma (2016)

April 07, 2017

Ma ma (esp. Ma ma), Spanien, 2016

Regissör: Modem Julio
Huvudrollsinnehavare: Penélope Cruz

När ensamstående mamman Magda diagnosticeras med bröstcancer vänds hennes värld upp och ner. Men istället för att låta sig nedslås fokuserar Magda på att säkra sin sons framtid. Ur en berättelse om sorg och livets oundvikliga slut stiger även en om kärlek, hopp och det orubbliga bandet mellan en mamma och hennes son.

Julieta (2016)

April 06, 2017

Julieta (esp. Julieta), Spanien, 2016

Regissör: Pedro Almodóvar, Augustin Almodóvar & Esther Garcia
Huvudrollsinnehavare: Emma Suárez

Efter att Julietas man hastigt omkommer i en båtolycka blir hon förkrossad. I tystnad lider hon av skuld och saknad och går in i en djup depression. Tack vare dottern Antía lyckas hon till slut ta sig ur sitt mörka hål och ser fram emot ett liv tillsammans i lägenheten i centrala Madrid. Men ibland för inte sorg människor närmare varandra, utan längre isär. När Antía fyller arton år lämnar hon sin mamma, utan någon egentlig förklaring, och vill inte träffa henne mer. Julieta kämpar för att hitta henne och få henne att komma hem, men inser snart hur lite hon faktiskt vet om sin dotter.

Pans labyrint (2006)

April 05, 2017

Pans labyrint (esp. El laberinto del fauno), Mexiko, Spanien, USA, 2006

Regissör: Guillermo del Toro
Huvudrollsinnehavare: Ivana Baquero

Filmen handlar om den trettonåriga flickan Ofelia, som tillsammans med sin mamma flyttar upp i bergen där hennes man, falangistkaptenen Vidal, deltar i bekämpandet av den lokala kommunistiska motståndsrörelsen. Handlingen utspelar sig i maj–juni 1944, under Franco-regimens förföljelse av de kvarvarande motståndarna från spanska inbördeskriget.

Medan striderna fortgår upptäcker Ofelia en igenvuxen labyrint i närheten av deras bostad. Där möter hon labyrintens väktare, den grekiska mytologins Pan, en herdegud från Arkadien. Han påstår att hon är den underjordiska kungens bortkomna dotter i en annan skepnad, och för att bekräfta detta utsätts hon för tre farliga uppdrag.

Dagbok från en motorcykel (2004)

March 21, 2017

Dagbok från en motorcykel (esp. Diarios de motocicleta), Argentina, 2004

Regissör: Walter Salles
Huvudrollsinnehavare: Gael García Bernal

Film baserad på Ernesto Guevara de la Sernas dagböcker från 1950-talet, från tiden innan han blev revolutionären Che Guevara. Filmen följer Guevara de la Serna när han och vännen Alberto Granado färdas genom Sydamerika på motorcykel och upptäcker orättvisor.

Biutiful (2010)

May 07, 2016

Biutiful (esp. Biutiful), 2010, Mexiko

Regissör: Alejandro González Iñárritu
Huvudrollsinnehavare: Javier Bardem

 

Detta är historien om en man i fritt fall. Överlevnadskonstnären Uxbal lever i skuggsidan av den annars så moderna och glittrande storstaden Barcelona. När han upptäcker att döden står för dörren försöker Uxbal säkra farmtiden för sina två barn, återfinna kärleken och förlika sig med sitt öde. Men tiden är intye hans enda fiende.

Maria full of grace (2004)

May 07, 2016

Maria Full of Grace, (esp. María, llena eres de gracia) 2004, Colombia

Regissör: Joshua Marston
Huvudrollsinnehavare: Catalina Sandino Moreno

 

I sin hemby i Columbioa har 17-åriga Maria ett jobb hon hatar- som hon försörjer hela sin familj på. Hon har en pojkvän hon inte älskar- som hon är gravid med. Att hon faller för frestelsen är därför helt förståligt. Med 62 stora livsfarliga heroinkapslar i magen är hon på väg till New York som kurir och med den kontanta belöningen som mål. Det är nu alltring går fel. Helt tomhönt, helt ensam i en vilt främmande storstad, utan att kunna språket, på flykt från narkotikamaffian, befinneri sig Maria med ansvaret för ofödda barn och förtvivlat få, desperata möjligheter.

Skönhetens tid (1992)

May 02, 2016

Skönhetens Tid (esp. Belle Époque), 1992, Spanien

Regissör: Fernando Trueba
Huvudrollsinnehavare: Penelope Cruz

 

Spanien 1931. Samtidigt som monarkins tyranni vacklar befinner sig den unge desertören Fernando på flykt genom landsbygden. Ödet för ihop honom med Manolo, en äldre och lika vis som vital målare. De delar samma filosofi om livet och politiken, och snart är Fernando också en del av gästfriheten på Manolos vackra herrgård. Men snart störs friden på gården. Inte av soldater, men väl av Manolos fyra döttrar som kommer beväpnade med charm, vällust och den sexuella frihet som den nya tiden fört med sig för kvinnor. Och Fernando låter sig besegras, av var och en av dem.

Måndagar i solen (2002)

May 02, 2016

Måndagar i solen  (esp. Los lunes al sol), 2002, Spanien

Regissör: Fernando León de Aranoa
Huvudrollsinnehava: Javier Bardem

 

I en kuststad i norra Spanien där det en gång var febril industriell aktivitet råder numera ett dystert lugn. En grupp arbetslösa varvsarbetare söker hålla modet uppe trots att deras roller som brödvinnare sedan länge bytts ut mot dagdrivarnas. Ett ströjobb här och där hjälper temporärt, annars har de lite eller inget att luta sig mot, bara sig själva. Och det faktum att det alltid kommer en ny måndag

Compadre (2004)

April 26, 2016

Två dokumentärfilmer (på spanska) av Mikael Wiström.

Mikael Wiström har följt en familj i sydamerika under nästan 30 år.  Ytterst handlar filmen om kärlekens och vänskapens villkor i en orättvis värld. Detta är uppföljaren till "Den andra stranden" som kom 1989 som även är inkluderad på denna DVD utgåva.

Gråta med ett leende (2004)

April 23, 2016

Gråta med ett leende (esp. Mar adentro), 2004, Spanien

Regissör: Alejandro Amenábar
Huvudrollsinnehavare: Javier Bardem

 

Ramon har varit förlamad och sängliggande i närmare 30 år. Från sitt sovrumsfönster ser han havet som han så ofta seglat på, samma hav där han råkade ut för olyckan. Sedan dess har hans enda önskan varit att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt.

Infancia Clandestina (2011)

April 09, 2016

Jag kallas Ernesto (esp. Infancia Clandestina) - 2011, Argentina
Regissör: Benjamín Ávila
Huvudrollsinnehavare: Natalia Oreiro

 

Argentina 1979. Juan och hans familj återvänder efter en lång exil från sitt hemland för att delta i den militanta kampen mot diktaturregimen. Ständigt förföljda av polis och militär tvingas familjen leva med falska identiteter och påhittade namn.
I skolan är Juan Ernesto och han lever i konstant skräck att bli avslöjad. När han träffar Maria blir det svårare och det enda han längtar efter är att få leva sitt eget liv som sig själv.
 

Hierro (2009)

April 09, 2016

Hierro (esp. Hierro) - 2009, Spanien
Regissör: Gabe Ibáñez
Genre: thriller, drama, rysare

Under en båtresa till ön Hierro försvinner Marias son Diego spårlöst. Maria misstänker att han blivit bortförd. I sina försök att återfinna honom konfronteras hon med såväl den karga
ön Hierros säregna invånare som sitt eget förvirrade och desperata inre.

DVD:n finns att låna på Nässjö stadsbiblioteket.

 

La Zona (2007)

April 09, 2016

La Zona - 2007, Mexiko
Regissör: Rodrigo Plá
Huvudrollsinnehavare: Daniel Giménez Cacho

La Zona är ett lyxigt bostadsområde mitt i Mexiko City där de fattiga i omgivningen hålls på avstånd av ett bevakat galler. En stormig natt då strömmen försvinner bestämmer sig tre killar från slummen att ta sig över muren och göra inbrott i ett av husen i La Zona. Ett val som får ödesdigra konsekvenser för familjer på bägge sidor av muren.

DVD:n finns att låna på Nässjö stadsbiblioteket.

Volver (2006)

April 08, 2016

Att återvända (esp. Volver) - 2006, Spanien
Regissör: Pedro Almodóvar
Huvudrollsinnehavare: Penélope Cruz

 

Tre generationer kvinnor överlever både solvindar, eld, vansinne, skrock och till och med döden tack vare godhet, lögner och en gränslös vitalitet. Raimunda är gift med en arbetslös arbetare och har en tonårsdotter. Hennes syster Sole livnär sig som hårfrisörska. Deras mor har precis omkommit i en brand tillsammans med sin make. Modern uppenbarar sig först för sin syster, sedan för Sole, även om de viktigaste och oavklarade frågor hon lämnat efter sig berör Raimunda och Agustina, hennes granne i byn.

Hable con ella (2002)

April 08, 2016

Tala med henne (esp. Hable con ella) - 2002, Spanien
Regissör: Pedro Almodóvar
Huvudrollsinnehavare: Javier Cámara

 

Den manliga sjuksköterskan Benigno träffar den argentinske journalisten Marco på en dansföreställning. Benigno tar hand om dansösen Alicia, som efter en bilolycka legat i koma i fyra år. Men Alicia är inte vilken patient som helst för Benigno. Innan olyckan brukade han studera henne på avstånd från sin balkong när hon övade på en närbelägen dansskola. Detta räckte för att Benigno skulle bli förälskad.

Kika (1993)

April 09, 2016

Kika (esp. Kika) - 1993, Spanien
Regissör: Pedro Almodóvar
Huvudrollsinnehavare: Verónica Forqué

 

Kika och Ramón lever tillsammans. Ramóns styvfar Nicholas flyttar in i lägenheten ovanför och inleder ett förhållande med Kika. Ramón har tidigare haft ett förhållande med Andrea som är TV-programledare. Andrea och Nicholas inleder ett samarbete.

!Filmen innehåller erotiska scener!

Camino (2008)

April 09, 2016

Vägen (esp. Camino) - 2008, Spanien
Regissör: Javier Fesse
Huvudrollsinnehavare: Manuela Vellés, Carme Elias

 

"Camino" är ett äventyr om en elvaårig flicka som på samma gång drabbas av den första kärleken och beskedet om en dödlig sjukdom. Den livshotande tumören gör att hennes familj, som tillhör Opus Dei, starkare än någonsin uppmuntrar henne att finna stöd i tron. Men för Camino är det kärleken och fantasin som skingrar mörkret som omger henne och låter henne uppleva den glädje det innebär att leva.

Filmen baseras på den sanna historien om Alexia González Barros, en spansk flicka som efter sin död av en hjärntumör vid mycket ung ålder, nu genomgår processen att helgonförklaras av den kristna kyrkan.

Please reload

bottom of page