top of page

7 grado / Åk 7

ATT PLUGGA INFÖR PROVET

Nu är det dags för prov i spanska. Provet berör främst kapitel 11-12 i Gracias 7.

Provet testar färdigheterna:

  • höra (du kommer att lyssna på tre korta dialoger och besvara några frågor utifrån dem). Provet i höra blir oförberett då vi tränar på det varje lektion (vi lyssnar på texter, på hörförståesle uppgifter samt vi lyssnar på varandra när vi pratar på spanska).

  • tala (du kommer att berätta om något utifrån kapitel 11-12 samt hålla en dialog med en kompis; tala sker alltså i par). Provet blir på måndag den 25 april 2022. Detaljer om just muntliga provet hittar du i kalendern här på Itslearning.

  • skriva (du kommer att översätta några meningar från svenska till spanska, fylla i ett korsord samt skriva en kort text på spanska). Provet i skriva blir också oförberett då vi tränar på det varje lektion (vi skriver ord och meningar till varje lektion, vi producerar texter i skrivboken och vi använder glosorna även muntligt när vi pratar med varandra).

Färdigheten läsa har vi redan testat vid ett tidigare tillfälle.

 

Öva in vanliga ord och fraser som kan förekomma på provet.

Plugga verbböjningar (här finns förklaringar på svenska) https://spanska.utiltalk.com/spanska-verb-presens/#spanska-ar-verb

Frågeord https://quizlet.com/_899yi8?x=1jqt&i=13en5y

Verbet “ir” https://quizlet.com/_88gk1f?x=1qqt&i=13en5y

Tidsord https://quizlet.com/_9iey10?x=1qqt&i=13en5y

Kapitel 12 Skolämne https://quizlet.com/_7z9xuj?x=1qqt&i=13en5y

Verbet “Tener que” https://quizlet.com/_b6arrb?x=1qqt&i=13en5y

Veckodagarna https://www.youtube.com/watch?v=YYdz25GTUVo

Repetera övningarna i övningsboken som tillhör kapitlen 11-12 samt de interaktiva övningarna på gracias.nu

Hur ska du förberedda dig?

Träna hörförståelsen genom att lyssna på texterna från boken på gracias.nu. Tänk på att det finns en hel del knep att ta till när man gör en hörförståelse. Du kan inte förstå allt som sägs och ibland förstår du bara väldigt lite. Koncentrera dig på de ord du förstår och dra slutsatser utifrån det i stället för att bli orolig när du inte förstår. Försök också att bara koncentrera dig på vad som efterfrågas i övningen. Läs därför igenom övningen innan du börjar lyssna. Lyssna sedan flera gånger. Oroa dig inte om du missar något för då finns risk att du slutar lyssna och missar saker som du kanske skulle ha klarat.

 

Läsförståelsen kan du träna genom att läsa texterna till alla kapitel i boken samt extra texterna på sid. 56–71 i Gracias 7.

 

Skriftliga produktionen kan utvecklas genom att skriva texter liknande de vi skrev i klassrummet och du kan skriva dina egna texter som berör kapitlets ämne.

Muntliga produktionen kan utvecklas genom att hålla samtal på spanska om de olika ämnena vi har studerat i klassrummet.

bottom of page